• no_NO
  • sv_SE

Alle produkter

XenDesktop

Citrix XenDesktop er løsningen til dig, der ønsker nemt, hurtigt og sikkert at levere et virtualiseret Windows brugermiljø, uanset om brugeren arbejder fra en PC eller en tynd klient.

Med Citrix XenDesktop har du ikke længere operativsystemet liggende lokalt på harddisken i hver enkelt PC. Denne centralisering af operativsystemer og applikationer gør både vedligeholdelse og support lettere, og ligeledes kan opdateringer og produktnyheder implementeres med meget lavere omkostninger. 

Brugeren vil opleve, at hastigheden øges markant. Med XenDesktop er den virtuelle desktop tilgængelig i løbet af få sekunder. De lange opstartsminutter, som følger af lokalt installerede operativsystemer, er forsvundet sammen med Citrix Instant-On og Speed Screen-teknologier.

Citrix XenDesktop
Fig. 1: Modulerne i en XenDesktop-løsning

Desktop Delivery er baseret på Citrix Desktop Server 1,0 og version 2 er ikke længere afhængig af et RDP-baseret net til at levere desktop-indhold. Citrix anvender sin egen ICA-protokol, der yder og præsterer langt bedre.

Fire trin til desktop-virtualisering

Der er fire trin i anvendelsen af XenDesktop: Autentificering og brugerallokering, etablering af kommunikationsforbindelser, streaming af operativsystemet og virtualisering af applikationer. Disse fire moduler er alle afspejlet i XenDesktops moduler: Desktop Delivery Controller, Virtualization Infrastructure, Virtual Desktop Provisioning og Citrix XenApp™ (det nye navn for Presentation Server).

Trin 1:

Når en bruger starter sin tynde klient eller PC, er det Desktop Delivery Controller, som modtager login-oplysningerne og bestemmer, hvilket desktop-billede, der skal leveres til brugeren samt fra hvilken base det er mest effektivt at levere disc image fra. Informationen herom ligger i en database, hvor brugernes profiler er gemt. På den måde vil f.eks. en IT-administrator, der logger ind i systemet fra en tynd klient, få tildelt en virtual desktop fra Delivery Controller. Hvis det er en medarbejder fra f.eks. et kundeservicecenter, der logger på fra en tynd klient, vil vedkommende blive tildelt en anden type virtual desktop samt adgang til andre applikationer end kollegaen fra IT-afdelingen. De forskellige virtuelle desktops kan anvendes på både fysiske og virtuelle maskiner.


Fig. 2: Log-in via Web, direkte til en XenDesktop, retur til grænseflade.

Trin 2:

Hvis XenDesktop skal køre på virtuelle maskiner, så startes disse i trin to ved hjælp af XenHypervisor, som er integreret i XenDesktop, eller ved hjælp af virtualiseringsløsninger fra tredje part. Dette er trin er ikke nødvendigt, hvis sessionen ikke skal køre på virtuelle maskiner.

Trin 3:

I trin 3 anvendes Provisioning-komponenten til at streame klient operativsystemet ud til virtuelle eller fysiske maskiner. Denne komponent laver disc images på forskellige scenarier. Når disse virtuelle disk images er oprettet, sikrer Provisioning-komponenten, at operativsystem og hardware er tilpasset hinanden, uanset ændringer i hardware som grafikkort eller andet netværkskort. Denne adskillelse mellem operativsystem og hardware sikrer, at det er muligt at anende et disk image til mange forskellige typer hardware. Kombinationen af operativsystem, den tilhørende opsætning/dets layout og eventuelle applikationer i et disc image kaldes "workload".


Fig. 3: Trin 2 og 3: Forbindelsen oprettes og streaming af XenDesktop til virtuel hardware.

Trin 4:

Provisioning-komponenten kan integrere applikationer som er fælles for alle brugerprofiler i disc image og kan distribueres sammen med operativsystemet. Typisk er sådanne applikationer basis software som antivirus programmer, personlig firewall eller Office-suiter. Applikationer, der ikke anvendes af alle brugere i en brugergruppe, streames eller publiceres "On-Demand" i trin 4. Teknisk set er det muligt at tilføje så mange applikationer, som man ønsker i en "workload". Men dette kan dog hurtigt føre til, at antallet af disk images oprettes i unødvendigt mange varianter.

Fig.4: Trinn fire, totalbildet når man bruker XenApp (Presentation Server) til applikasjonsvirtualisering.


Fig.4: Trin 4, totalbilledet, når man anvender XenApp (Præsentation Server) til applikationsvirtualisering.